Zo overleeft jouw relatie de feestdagen

  • 23 december, 2019;

Vanaf vandaag is het zover: dan begint Kerstmis. Uit een onderzoek van schrijver David McCandless in 2010 is gebleken dat twee weken voor de kerst één van de populairste tijden is voor het eindigen van relaties. Op Eerste Kerstdag vond overigens de minste relatiebreuken plaats. “Wie zou dat ook doen?”, vroeg McCandless zich af. De feestdagen zijn ook een van de ultieme relatietesten. Want wanneer ga je naar jouw ouders? Wanneer ga je naar die van je partner? Hoe pak je het in vredesnaam aan als er sprake is van gescheiden ouders? Kom je financieel goed uit om kerstcadeaus te kopen voor iedereen? Wil je wel gezellig doen met die ene tante die je elk jaar nog nét niet in de haren vliegt? Het zijn veel vragen, maar wij van EFT hebben ook veel antwoorden. Zo zorg je ervoor dat jij en je partner elkaar nog net zo lief vinden op de ochtend na tweede kerstdag.

1 Communiceer duidelijk met je partner

Dit klinkt voor de hand liggend, maar in tijden van stress en paniek kunnen we nog wel eens vergeten om te praten met je partner. Ga samen zitten en bespreek alles wat besproken moet worden om rust in de tent te krijgen. Plan de bezoekjes naar jullie familie, kijk samen hoe jullie het aan kunnen pakken met de kerstcadeaus, kies de recepten uit als jullie iets gaan koken. Geeft een specifieke bijeenkomst jou of je partner veel spanningen? Praat erover en vind een oplossing. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen wij zo. Zo weten jij en je partner precies waar jullie aan toe zijn.

2 Zorg tijd voor jezelf en elkaar

Met Kerstmis denk je gauw aan al je uren spenderen met je (schoon-)familie. Tijdens deze dagen is het ook heel belangrijk om tijd te spenderen alleen als met elkaar. Maak een wandeling in het bos, kijk knuffelend op de bank naar die ene serie waar jullie samen aan begonnen zijn of lees je boek die al een tijdje op je nachtkastje stof aan het vangen is. Door dit soort dingen te doen, houd je je hoofd koel en voorkom je onnodige uitbarstingen met je partner.

3 Bereid je voor en ontspan

Komt er familie bij jou thuis over de vloer? Dan kun je ervoor zorgen om een paar dagen van tevoren alles in huis gezellig en feestelijk te maken. De meesten van jullie zullen al vast een tijdje de kerstboom op hebben staan – dat scheelt al veel werk – dus dan hoeven nog maar kleine dingen toegevoegd worden om het plaatje compleet te maken. Ga je naar familie toe? Leg de avond van tevoren alvast je kleding klaar voor de volgende dag. Strijk het overhemd, haal de haren van de broek en poets de schoenen. Is er afgesproken dat jullie een gerecht gaan koken? Als je last minute iets beslist, kies dan voor iets waar jullie bekend mee zijn (of geef het stiekem uit handen, niemand hoeft dat te weten). Ga je voor iets nieuws? Draai een testrondje met het recept, zodat jullie in ieder geval weet wat jullie te wachten staat.

En heb je dit allemaal gedaan? Ontspan. De feestdagen kun je zo hectisch maken als je zelf wilt, maar uiteindelijk gaat het erom dat je, samen met je partner, kunt ontspannen en genieten van deze gezellige tijden.

Wij van EFT wensen iedereen een hele warme kerst toe.