Lichamelijke pijn is goed voor de geest

  • 23 januari, 2020;

Wij weten allemaal dat ons lichaam en onze geest met elkaar verbonden is; ons brein is ‘embodied’. Vorige maand schreven wij een artikel over het fenomeen huidhonger. Hierin leerden wij dat fysiek contact goed is voor ons. We worden er blij van en het laat alle pijn en nare emoties wegvloeien. Maar geldt dit ook voor pijn? In hoeverre draagt lichamelijke pijn bij aan onze geestelijke toestand? Of sterker nog: in hoeverre draagt onze geestelijke toestand bij aan lichamelijke pijn?

Hoe ervaren we lichamelijke pijn bij emoties?

Het gebeurt wel eens wekelijks, zo niet dagelijks, dat je lichamelijke pijn ervaart door emoties. Sommigen hebben last van buikpijn of een onregelmatige stoelgang bij stress, anderen ervaren hoofdpijn of pijn in het hart bij verdriet. Denk bijvoorbeeld ook aan klachten zoals paniekaanvallen die worden veroorzaakt door stress en angst. Zodra je geestelijk lijdt, gaat je lichaam op zoek naar zijn zwakste plek en die is dan ook als eerste aan de beurt om pijn te doen. Dit kan je buik, hoofd, rug of nek zijn. En dan denk je er even met een paracetamol mee weg te komen, maar dan kiest je lichaam gewoon een andere plek en begint de cirkel weer vanaf vooraf aan.

Hoe beïnvloedt chronische pijn de geest?

Of laten we de vraag zo stellen: hoe beïnvloedt de geest chronische pijn? Uit onderzoek blijkt dat ruim 2,2 miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn. Het is niet bij ieder met het geval dat chronische pijn het gevolg is van emotionele klachten, maar veelal is dit wel het geval. De mens is een emotioneel wezen. Als kind was het makkelijk en vanzelfsprekend als we onze emoties uitten, maar naarmate we ouder worden, wordt dat steeds meer weggedrukt. Hoe meer weerstand we opbouwen tegen (nare) emoties, hoe meer lichamelijke pijn we opbouwen. In feite ruilen wij emotionele pijn in voor lichamelijke pijn. Alsof lichamelijke pijn beter te verdragen is en alsof we met een sessie bij de fysiotherapeut al onze mentale problemen laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Was het maar zo makkelijk…

Lichamelijke pijn is goed voor de geest

Het klinkt gek als we zeggen dat pijn goed voor ons is, maar er zit toch wel een hint van waarheid in. In een artikel van Filosofie Magazine zegt schrijver Alicja Geschinska: “Wie nooit fysieke tegenslag kent, geen ziekte of lijden heeft meegemaakt, ziet zijn lichaam misschien gespaard, maar zijn geest daarom niet verrijkt.” Pijn zorgt ervoor dat we meer in connectie staan met ons geest en ons lichaam. Het lijkt alsof wij lichamelijke pijn sneller oppikken, waardoor we uiteindelijk ook reageren op onze mentale pijn. Zo begin je connecties te leggen wanneer je reageert op bepaalde dingen en hoe je erop reageert. Je gaat beter opmerken wat je nodig hebt, wanneer je je grens hebt bereikt en welke acties je moet ondernemen om zowel lichaam als geest weer goed in balans te brengen.