Huidhonger: “ik raak aan, dus ik ben”

  • 19 december, 2019;

Aanraking is belangrijk voor de mens. Het aanraken van anderen en aangeraakt worden, maakt ons mens. Het is iets wat alle EFT-therapeuten weten en doorvertellen aan anderen. Liefde moet je niet alleen voelen in het hoofd en in het hart, maar ook op de huid. Toch komt het voor dat veel mensen last hebben van het zogeheten ‘huidhonger’. Wat is het? Hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

Huidhonger is het gevolg van een tekortkoming van aanraking. Een soort onvervuld verlangen naar fysiek contact met een ander. Denk bijvoorbeeld aan een kus of een knuffel. Je zult vast wel van het knuffelhormoon hebben gehoord: oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Oxytocine is van belang – sterker nog: cruciaal – bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Wanneer je het knuffelhormoon niet aanmaakt, en dus niet wordt aangeraakt, dan leidt dit tot huidhonger.

Men kan snel de verbinding leggen tussen huidhonger en ouderen. Oudere, eenzame mensen zijn echter niet de enigen. Integendeel: jij kunt ook last hebben van huidhonger. Zelfs als je in een relatie zit. Heb je bijvoorbeeld laatst een keer ruzie gehad met je partner? Wilde je daarna aangeraakt worden door je partner of wilde je juist even ver uit te buurt blijven van je partner? Niet aangeraakt worden door je partner kan ook leiden tot huidhonger. Er zijn natuurlijk andere factoren die kunnen meespelen in het opwekken van huidhonger. Ben je net een relatie uit? Dan moet je lichaam even omschakelen van eerst gewend zijn aan omhelzingen, gekust worden en massages naar helemaal niks.

Ook de digitalisering van onze maatschappij ‘voert’ ook onze huidhonger. Het is heel makkelijk om je crush of geliefde een berichtje te sturen in plaats van dat je diegene uitnodigt om af te spreken. De digitalisering maakt lange afstandsrelaties ook steeds makkelijker om te beginnen en langer vol te houden. Dit kan goed nieuws zijn, maar het zorgt er ook voor dat je je partner weinig ziet door deze lange afstand. Het kan zo zijn dat je elkaar twee maanden niet ziet, waardoor het verlangen naar aanraking zich steeds meer opstapelt.

Gelukkig zijn er veel manieren om huidhonger tegen te gaan. Als je een partner en/of kinderen hebt, kun je uiteraard meer met ze knuffelen. Een kus aan je partner als je naar je werk gaat of een omhelzing aan je kinderen voordat ze naar school gaan. Als je geen partner en kinderen hebt, dan kun je de volgende zes dingen doen:

  1. Beoefen een fysieke teamsport, zoals Jiujitsu of salsa dansen;
  2. Boek een (full body) massage bij een beauty salon;
  3. Maak een afspraak bij de kapper;
  4. Spreek met vrienden en/of familie af in plaats van met ze te bellen of te Whatsappen;
  5. Geef je vrienden vaker een knuffel bij begroeting of afscheid;
  6. Knuffel een (huis-)dier.

Wil je meer weten over onderwerpen m.b.t. het lichaam en EFT? Het 6e EFT Congres staat volledig in het teken van 'Embodied Connections'. Klik hier om meer te weten.