Congressprekers aan het woord / Lichaam vertelt eigen verhaal

  • 25 november, 2019;

Wie zijn jullie en waarom willen jullie deze workshop graag geven?

Monique Cuppen:
Sinds 2 jaar ben ik gepensioneerd, nadat ik meer dan 30 jaar in Hoorn in een psychiatrische setting gewerkt heb als klinisch psycholoog/psychotherapeut.
Ik ben al vroeg geïnspireerd geraakt door de inzichten van Al Pesso en zijn vrouw Diana Boyden. Zij hebben mijn werk als psychotherapeut sterk beïnvloed. Zij dachten niet in termen van “mental health” of “mental illness”, maar vroegen zich af: Welke voor de ontwikkeling noodzakelijke ervaringen hebben bij deze persoon ontbroken? Onze eerste ervaringen in het leven zijn vooral lichamelijk en de Pesso-methode maakt het mogelijk op een veilige manier het lichaam te betrekken in de psychotherapeutische behandeling (en dat in een tijd dat daar in de reguliere GGZ nog weinig aandacht voor was.)
Ik ben gepensioneerd, maar ben nog steeds opleider Pesso-therapie in Nederland, Duitsland, Denemarken en Tsjechië. Ik ken Charlotte vanuit de opleiding en ben blij dat jonge mensen de Pesso-methode een warm hart toedragen. Leuk om samen met haar een verbinding te leggen tussen EFT en de mogelijkheden van Pesso-therapie.

Charlotte van der Kruijk:
Sinds 2013 werk ik met veel plezier in mijn vrijgevestigde praktijk in Soest als klinisch psycholoog/psychotherapeut. Voor die tijd was ik werkzaam in o.a. instellingen bij Altrecht en GGZ Centraal. Vanaf 2013 ben ik me gaan verdiepen in EFT en ik heb met een collega ook ‘Houd me vast’-groepen gegeven. In 2017 / 2018 volgde ik de opleiding tot Pesso-therapeut bij de Rino in Amsterdam. Ik wilde namelijk graag bijleren over hoe ik als therapeut de taal van het lichaam beter kon gaan verstaan, beluisteren, bevragen, volgen, ermee werken, noem maar op. Deze nieuwsgierigheid wordt sindsdien almaar groter en ik geloof dat ik kan zeggen dat ik sinds mijn Pesso-opleiding efficiënter ben gaan werken, omdat geest, lichaam en hart nu vaker echt een geheel worden / zijn in mijn spreekkamer. Zowel in mezelf als in cliënten / stellen. Dit past geweldig binnen hechtingsgericht werken! Samen met een collega uit Amsterdam geef ik ook Pesso-groepen in Soest.
Monique was een van mijn inspirerende docenten tijdens de Pesso-opleiding. Ik kijk ernaar uit om samen met Monique jou kennis te laten maken met deze bijzondere, zo zorgvuldig gekaderde vorm van lichaamsgericht werken.

Wat is de kernboodschap van de workshop en wat is de relatie met EFT?

Monique:
Misschien is de kernboodschap de uitspraak van Pesso: “Present consciousness is a tapestry woven out of threads of memory. Every moment of the present is absolutely loaded with the past.”
Een belangrijk thema in de Pesso-therapie is de voorwaarden die nodig zijn voor een goede persoonlijke ontwikkeling. Eén voorwaarde is de vervulling van de basale ontwikkelingsbehoeften. Wanneer deze niet op het juist moment door de juiste personen bevredigd zijn, dan verdwijnen ze niet. Ze blijven zoeken naar bevrediging. “That is marriage” zegt Pesso en vaak de oorzaak van relatieproblemen.

Charlotte:
Ik vind deze gekozen beeldspraak van een tapijt, een weefsel van hechtingsdraden prachtig! Die spreekt krachtig tot mijn verbeelding. Op het kruispunt van de schering en de inslag; in dat hier en nu gebeuren de mooiste ‘enactments’ in EFT. Als dat gebeurt in therapie, wordt toch gewoon een extra glansdraad ingevoegd?!

Welke ervaring willen jullie de deelnemers meegeven?
Het doel is dat deelnemers aan den lijve ervaren hoe kleine en relatief eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen inzicht kunnen geven in (onbewuste) patronen, die verbonden zijn met vroege ervaringen: zoals de beleving van intimiteit, afstand en nabijheid, de balans tussen geven en nemen, emotionele afstemming. Ook willen we demonstreren hoe de techniek van het externaliseren kan helpen projecties terug te nemen, die ongemerkt op de partner (zijn gaan) rusten.

Welk dier uit Burgers’ Zoo kan bij jullie een glimlach op je gezicht toveren?

Monique:
Ik ben dol op stokstaartjes: ze zijn zo beweeglijk, speels en sociaal, terwijl steeds een opper-stokstaartje alert is en zorgt voor bescherming.

Charlotte:
Olifanten vanwege hun eigen-wijze van er gewoon helemaal zijn, met alles wat er is.

Geraakt door het onderwerp en geïnteresseerd om (onder meer) deze workshop te volgen? Meld je dan hier aan voor het EFT Congres 2020!