Congressprekers aan het woord / Fysieke taal van de liefde

  • 02 december, 2019;

Wie zijn jullie en waarom willen jullie deze workshop geven?
Elma Oosthoek (haptotherapeut) en Christel van der Kaaden (hapto- en EFT-therapeut), beiden met ruim 20 jaar ervaring, willen jullie in deze workshop met als titel: ‘De fysieke taal van de liefde’, kennis laten maken met de mogelijkheden en de meerwaarde van het integreren van haptonomische oefeningen in een EFT-sessie.

Wat is de kernboodschap van je workshop en wat is de relatie met EFT?
EFT en haptotherapie zijn beiden gebaseerd op de hechtingstheorie. Zoals Sue Johnson zo treffend verwoordt: “We are wired up for connection.” We zijn gezonder, sterker, veerkrachtiger en succesvoller als we ons verbonden weten en voelen met anderen.
Waar het binnen de EFT vooral gaat om de talige verbinding, zoekt de haptonomie naar verbinding vanuit het lichaam als geheel. Pieter Verboom spreekt in zijn inleiding van het ‘Houd me vast’-programma over ‘liefde als een neuraal duet, als verbinding tussen twee breinen’. Liefde is echter ook en vooral een verbinding tussen twee lijven. In deze workshop reiken Christel en Elma je inzichten en handvatten aan om binnen de EFT het lijf meer te betrekken. Immers, het lichaam vertelt zijn eigen verhaal – daar waar woorden tekort schieten of alles al gezegd is.

Welke ervaring wil je de deelnemers meegeven?
Veel stellen in onze praktijken zitten letterlijk en figuurlijk vast in hun eigen lijf en in destructieve patronen, duivelse dialogen en negatieve dansen. Er is vaak letterlijk een enorme schroom om in beweging te komen, zich open te stellen, om zich (weer) naar de ander toe te bewegen en de ander (weer) aan te raken. In deze workshop gaan we samen ervaren hoe de kernbegrippen van de EFT, toegankelijkheid, responsiviteit en betrokkenheid, lichamelijk voelbaar te maken zijn.

Gevoelde verbinding leidt tot hogere oxytocinegehaltes in het bloed, niet verbonden zijn tot verhoging van de stresshormonen. Beiden zijn voelbaar in het lichaam en zichtbaar in het gedrag. Voel je je veilig, dan is je lichaam zacht en ontspannen en kan je je openstellen en verbinden met de ander. Ben je in paniek, dan verhardt je lichaam en val je aan of sla je op de vlucht.
Lichaamsgerichte voeloefeningen, individueel of samen, kunnen in alle fasen van het EFT-proces, vanuit de gevoelde lichamelijkheid, bijdragen aan het opsporen en verhelderen van:

  • de eigen lichaamssignalen en de daarmee verbonden emoties en onderliggende behoeften;
  • de dynamiek (duivelse dialogen) en pijnplekken in de relatie;
  • de eigen gehechtheidspatronen, blokkades en in het lijf opgeslagen ‘oude’ pijn;
  • patronen van het individu: aanvallen of vluchten;
  • relatiedynamiek: zoek de boef, protestpolka of verstijf en vlucht.

Vervolgens kan het stel met behulp van oefeningen of aanraking door de partner leren om fysiek en emotioneel te verzachten, zich (weer) open te stellen voor de ander en te verbinden. Hiermee wordt de relatie weer een veilige basis, een ‘haven’ waar je tot rust kan komen.

Welk dier uit Burgers’ Zoo kan bij jullie een glimlach op het gezicht toveren?
Voor Christel zijn dat vooral de apen, omdat zij – als ze dicht tegen elkaar aan zitten en elkaar vlooien – zo prachtig laten zien hoe belangrijk fysiek contact is voor geluk en welzijn.
Voor Elma zijn het de vrolijke, levendige en nieuwsgierige stokstaartjes.

Geraakt door het onderwerp en geïnteresseerd om (onder meer) deze workshop te volgen? Meld je dan hier aan voor het EFT Congres 2020!