Congresspreker aan het woord / 'Partner met genderdysforie'

  • 18 december, 2019;

Wie zijn jullie en waarom willen jullie deze workshop graag geven?
Joep Roeffen, klinisch psycholoog / programmacoördinator Genderteam Zuid-Nederland, en Anouck Voncken, systeemtherapeut Genderteam Zuid-Nederland, willen deze workshop met als titel: ‘EFT bij koppels waarvan een partner genderdysforie heeft’, graag geven om meer aandacht te vragen voor de bijzondere processen die je als systeemtherapeut kan tegenkomen in de begeleiding van transgenderpersonen en hun partners.
Wij willen ingaan op wat genderdysforie doet met lijfelijkheid in de verschillende fase van de transitie bij zowel een transgenderpersoon zelf als diens partner.”

Wat is de kernboodschap van je workshop en wat is de relatie met EFT?
“Naast een sociale, medische en wettelijke transitie is er bij transgenderpersonen en hun partners vaak sprake van een relationele transitie. Door de transitie van bijvoorbeeld man naar vrouw ga je als transgenderpersoon eigenlijk een nieuwe relatie aan met je partner, en vice versa. 
Wat betekent dit proces voor de zelfacceptatie, voor de ervaren acceptatie van de ander? Wat betekent het om elkaar vast te houden of vastgehouden te worden als het lichaam waarin je bent opgegroeid, niet meer als jezelf voelt?
De transgenderpersoon en diens partner en/of kinderen raken door dit proces in een relationeel patroon, wat we graag met behulp van EFT bespreekbaar willen maken: om mensen bewust te maken van deze patronen en rekening leren houden met ieders onderliggende hechtingsbehoefte.”

Welke ervaring willen jullie de deelnemers meegeven?
“Wij willen deelnemers graag gevoelig maken voor een gendersensitieve therapeutische houding en hen hiervoor tools proberen mee te om deze processen bespreekbaar te maken. Voor zowel transgenderpersonen, hun partners als therapeuten willen we aandacht vragen voor de relationele transitie die niet alleen de transgenderpersoon, maar ook diens partner en hun kinderen en/of andere naasten doormaken. Geen makkelijk proces, maar als er rekening wordt gehouden met ieders behoefte, dan is dit wel haalbaar.”

Welk dier uit Burgers’ Zoo kan bij jullie een glimlach op het gezicht toveren?
“De clownsvis is een mooi voorbeeld van hoe transgenderprocessen bij dieren spelen: als het vrouwtje sterft, verandert het dominante mannetje in een vrouwtje en veranderen niet-dominante mannetjes in dominante mannetjes.”